Winter: de tijd van het Water element.

Wat gebeurt er en haal het optimale uit dit seizoen met mijn tips

Winter! De tijd van verstilling, verwerking en reiniging. Alles in de natuur is in rust. De zaadjes liggen onder de grond, te wachten totdat ze in de lente weer kunnen gaan groeien. In de Traditionele Chinese Geneeskunde is dit de fase van het Water element. Water is de bron van het leven. De blaas- en niermeridiaan zijn verbonden met het water element. De nieren zijn de basis van onze energie. De vitale reserves van Ki zijn in de nieren opgeslagen. Een deel van deze energie hebben we bij de geboorte meegekregen van onze ouders, dit noemen ze de pré-natala Ki, dit wordt aangevuld met de energie die we krijgen door gezond voedsel tot ons te nemen en de zuurstof die we via onze ademhaling binnen krijgen, post-natale Ki. Hoe beter we voor ons zelf zorgen door goede voeding, genoeg slaap, niet teveel stress en een goede balans tussen rust en beweging, hoe minder we nodig hebben van de energie die we van onze ouders hebben meegekregen waardoor je langer en gezonder  kunt leven.

De hara/buik maakt contact met dit centrum van energie in ons. Een diepe goede adem is daarom ook van belang om hier contact mee te kunnen maken. De energierichting in de winterperiode gaat naar binnen en omlaag. Dat voelen we ook. Doordat het koud en donker is in deze tijd hebben we meer behoefte om vroeger naar bed te gaan of even rustig met een boek te gaan zitten. Het is goed om hier ook aan toe te geven. Water heeft een reinigend vermogen, het spoelt schoon maar moet niet stil komen te staan want dan kan het water troebel worden. Zo is het ook met onze energie. Als deze stagneert dan krijgen we klachten. Blijft het water stromen dan ervaar je flow en reiniging. Continue stromend water betekent ook kracht. De kleinste druppel kan in de loop der tijden een steen wegslijten. Water verleent het menselijk lichaam dan ook zijn oerkracht, energie en doorzettingsvermogen.

Wat ik al benoemde, de vitale reserves van Ki hebben hun opslag in de nieren. Dat maakt ook dat we niet eindeloos het water te hard kunnen laten stromen of met andere woorden dat we teveel van onszelf vergen. Dan put het onze nieren uit. Het continue aanstaan, de wil om door te gaan, nog even een deadline halen, te weinig slaap, stimulerende middelen gebruiken om maar de dingen te kunnen blijven doen die we allemaal van onszelf ‘moeten’, tast onze reserves aan. Dit put je nieren uit wat zich kan uiten in bv. een burn-out. Bij een disbalans van het water element kan je ook veel angst en paniek ervaren. Andersom kan veel angst je nieren uitputten. Terug naar de basis, rust en vertrouwen kan hierbij helpen. Voortgaan in harmonie met de gebeurtenissen zonder tegen de stroom in te zwemmen.

 Bij de 5 elementen kun je alle kenmerken lezen die bij het Water element hoort.

Tips om de energie van jouw Water element te versterken:

  • Geef jezelf regelmatig relaxtijd. Het liefst een uur lang, lekker badderen, een meditatie, een hazenslaapje of yoga nidra. Als een uur echt niet lukt. Pak dan 3 x 15 min-20 min per dag om even te liggen, zet je wekker als je bang bent om in slaap te vallen en je kunt even helemaal wegsoezen. ( TV kijken of op je telefoon/internet ronddolen is géén relaxtijd)
  • Eet regelmatig soep. Hier zitten zouten, mineralen en vocht in. Allerlei bestanddelen die goed voor ons zijn in deze tijd. Ook warme gemberthee is in deze tijd heerlijk, het verwarmt ons lichaam.
  • Overdag wandelen is fijn in deze tijd. We hebben weinig daglicht en het is goed om elke dag 20 min tot een half uur minimaal buiten te zijn.
  • Voldoende slaap, liefst rond 8 uur slaap per nacht. Doordat het meer donker en koud is, hebben we ook meer de behoefte om met een dekentje op de bank ons terug te trekken, maak gebruik van dit gevoel. Het voedt onze reserves zodat als het straks lente wordt en de energie meer naar buiten gaat, we daar dan ook de energie voor hebben.
  • Maak contact met je hara/buik. Hier ligt onze intuïtie/wijsheid. Door hier regelmatig naartoe te ademen en contact mee te maken voelen we beter onze basis, het vertrouwen in onszelf en wellicht ga je meer naar je 'onderbuiksgevoel' luisteren.
  • Creëer droomtijd en schrijf op in een boekje wat je gedachten of dromen zijn. Laat je gedachten ook eens helemaal gaan. Of doe wat creatiefs, dat haalt je ook uit je gedachten en kan je fantasie prikkelen.
  • Je kunt de zwarte kleur in je kleding of interieur speels toevoegen.
  • Rustig bewegen is in deze tijd fijn. Doe yoga, tai-chi, wandel, schaatsen of skeeleren of dansen.
  • Zonder je af en toe even af. Om in de rust en verstilling van jezelf te komen.

 Geniet vooral van deze tijd!

 

.

https://www.yogaenshiatsubeek.nl/images771//namaste25mrt20222579Jn2F.jpg

Do-In Yoga

Bewegen in flow, ruimte creëren in je lichaam en gedachten, voelen dat je weer in je kracht komt te staan. Maar ook naar binnen keren en voelen wat er is en dat alles er mag zijn. Dat is de kern van mijn lessen.

https://www.yogaenshiatsubeek.nl/images771//namaste25mrt20222579Jn2F.jpg

Shiatsu

Via massage en strekkingen herstellen we de energiestroom door de meridianen, waardoor je lichaam en geest stimuleert om gezond te blijven en helpt weerstand te bieden aan ziekte. Je ervaart weer ruimte en ontspanning in je lichaam.

https://www.yogaenshiatsubeek.nl/images771//hartbeschdriewarm25mrt202225502i58.jpg

Hormoonyoga

Met Hormoonyoga brengen we de hormonen meer in balans. Hierdoor verminderen klachten, voel jij je energieker en beter in je vel.

Ontdek

Ontdek hoe je zelf kunt bijdragen aan je eigen gezondheid op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied. Hoe kun jij het beste uit jezelf halen, hoe wordt je meer bewust van je gedragingen en patronen. Hoe houd je plezier in je leven.

Contact

yogaenshiatsubeek.nl
Van Hasseltstraat 10
6573 GD Beek-Ubbergen
06-51887480
info@yogaenshiatsubeek.nl
Social media
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met je account. Of wanneer je nog niet geregistreerd bent, klik je op Maak een account.

Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account Ik ben mijn wachtwoord vergeten